Ultimele păreri

Iosif
LA MULTI ANI PENTRU CEI 10 ANI DE LA INFIINTARE! SUCCESE SI SARBATORI FERICITE!

Laura
Fiat Lux un cor extraordinar. Va felicit pt tot ce faceti si sper sa nu va suparati daca am sa fac o...[mai mult]


Ultimele activităţi

10 ani
Plini de emoții, în ziua de Crăciun, am pășit cu zâmbetele la...[mai mult]

Moment muzical Nissan
În prezența a circa 200 de prieteni și parteneri, Auto Bara, unul din...[mai mult]


Parteneri
Parteneri media

ovidan.ro

muzicadevest.ro

radiotransilvania.ro

radiomaria.ro

Colaboratori

euromaidec.ro

Sponsori

elitmusic.ro

hotelimpero.eu

calipso-oradea.ro

sao-team.ro

avoncosmetics.ro

S.C. DOREX A&J S.R.L.

Romwood S.A.

Aurul pentru Fiat Lux la Praga!

29-11-2010

20th International Festival of Advent and Christmas Music with Petr Eben Prize 2010

A 20-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Advent și Crăciun cu premiul Petr Eben, 26-28 noiembrie 2010
Am pornit spre Praga, emoționați și totuși pregătiți că aceasta este ceea ce vrem să facem. După un drum lung de unsprezece ore, iată-ne ajunși în primitoarea capitală a Cehiei. Spre marea noastră bucurie odată cu sosirea noastră acolo, am fost însoțiți de primii fulgi de zăpadă.
După cazarea din după amiaza de joi la "Top Hotel Praha", am pornit într-o scurtă vizită în centrul istoric al capitalei. Clădirile impunătoare, frumos întreținute erau deja ornate cu decorațiunile luminoase ce duceau spre o atmosferă de Crăciun. Reajunși la centrul hotelier, am mâncat tot ce am dorit din bunătățile pregătite de organizatori, pentru a recupera ziua petrecută pe drum.

Ziua de vineri am început-o cu un mic dejun și bineînțeles cu o repetiție. Am pornit mai apoi spre centrul orașului unde, Jana, ghidul nostru, ne-a arătat câteva locații reprezentative. După un prânz luat într-un restaurant cochet, am pornit spre biserica "Salvator" unde am susținut un concert. Am cântat colinde românești dar și internaționale. Toate corurile din competiție au susținut câte un concert fie în prima sau în a doua zi, în funcție de când au fost programați. Alături de noi, în cele două ore petrecute în biserică, au cântat și alte formații corale: Raffles Girls Primary School Choir - Singapore, Cantores sancti venceslai - Cehia, Camerton Choir - Polonia, Akademia Choir - Rusia. Concertul a fost bine organizat iar ceea ce am cântat a fost pe placul publicului. În seara zilei de vineri dirijorul nostru împreună cu trei reprezentanți, colegi de-ai noștri, au participat la o întâlnire cu primarul și alte oficialități ale orașului în vechiul sediu al primăriei din Praga, seară încheiată cu o recepție alături de toți ceilalți dirijori.

Corul nostru a intrat în competiție sâmbătă la ora 13. Orele de așteptare și pregătire au fost lungi, dar am reușit să ne canalizăm energia pentru momentul de douăzeci de minute ce ne-a aparținut.
Am intrat cu emoții, juriul fiind unul internațional și probabil, ușor obosit după două zile de audiție.
Componența juriului a fost următoarea:
Jan Krejcik "“ Cehia
Jiri Kolar "“ Cehia
Krzyztof Szydzisz "“ Polonia
Marek Valasek - Cehia
Lukas Vasilek - Cehia
Zdenek Vimr - Cehia
Jos Vranken "“ Olanda
Majoritatea acestor membri ai juriului sunt personalități muzicale, dirijori, ce activează în diferite centre muzicale din Europa. Am reușit să le trezim interesul deja de la prima piesă, ajungând ca la ultima din repertoriul nostru să îi facem să nu mai privească decât în față.
Înainte de a evolua pe scenă, am predat juriului o mapă cu toate partiturile și o scurtă explicație a acestora. Am interpretat următoarele piese:
Vine hulpe di la munte "“ Adrian Pop
Carol of the bells "“ colind ucrainean
La Bethleem colo-n jos "“ Nicolae Lungu
Linu-i lin "“ Ioan D. Chirescu - soliști: Denisa Moșincat, Ovidiu Lazăr
Chindia "“ Alexandru Pașcanu
Ultima piesă din repertoriu a fost însoțită de o mișcare scenică ce ducea cu gândul spre o atmosfera din mijlocul unei familii înaintea Crăciunului.

La ediția din acest an au participat 38 de coruri din umătoarele țări: Cehia 10, Danemarca 1, Finlanda 1, Croația 1, Ungaria 2, Germania 5, Norvegia 1, Polonia 6, Portugalia 1, Rusia 3, Slovenia 4, Singapore 1, România2.
Acestea au fost împărțite pe patru secțiuni:
Cor de copii
Cor mare "“ mixt
Cor mare "“ voci egale (femei sau bărbați)
Cor de cameră (sub 25 de membri, mixt sau de voci egale)

Noi am participat la secțiunea cor de cameră unde au fost înscrise 20 de coruri. Concurența a fost mare așa că la decernarea premiilor ne-a fost destul de greu să stăm în așteptare cât au anunțat celelalte premii. Dar s-a meritat! Am concurat cu voci mature, bine formate, echilibrate, dar puse în balanță, credem că am convins juriul de profesionalism în tot ceea ce presupune cuvântul Atitudine!

O deosebită bucurie a fost pentru noi premiul pentru cel mai bun dirijor acordat liderului nostru de cor, Antonia Nica. Aceasta demonstrează încă o dată că este omul potrivit la locul potrivit. Recunoașterea adusă aici și acum este tot ce aveam nevoie pentru a scăpa de anumite incertitudini ale unor prieteni, neprieteni.
Un lucru specific al acestui festival este că membrii juriului oferă în momentul premierii formularul de jurizare pe care l-au completat în momentul concursului. Deci corul primește în scris toate observațiile și laudele de rigoare, obiectiv adunate pe o pagină. Astfel fiecare dintre noi a putut pleca liniștit acasă, știind bine care a fost nivelul prestației sale în concurs.
Tot în ziua concursului am asistat alături de câteva mii de oameni la ceremonia de aprindere a luminilor bradului de Crăciun din centrul orașului. A fost un timp plăcut încheiat nu tocmai bine datorită haosului creat de aglomerația ce s-a format. Dar "baia de mulțime" ne-a făcut să uităm de emoțiile ce le aveam pentru seara premierii.
Seara premierii a fost extraordinară. Toți mebrii corurilor au fost prezenți în sala de conferință a centrului hotelier "Top Hotel". După anunțarea premiilor un moment emoționant a fost cel în care fiecare dintre cele patru coruri câștigătoare ale diferitelor categorii au avut șapte minute în care au putut cânta și demonstra că au meritat premiul, în fața tuturor celorlalte coruri. S-a acordat tot acum și marele premiu Petr Eben pentru cea mai bună interpretare a unei piese a compozitorului ceh amintit.

Fiat Lux, prin tragere la sorți, a cântat în încheiere, reușind să ridice sala în picioare. A fost un moment de grație, un examen nemaiîntâlnit pentru noi, și luat cu brio!
Am fost mândri că suntem români și nu ne-am sfiit să arătăm acest lucru prin bannerul și steagurile ce le-am avut.
Le mulțimim pe această cale celor din corul "Medeșana" și soților Petrovici pentru susținerea din final. Noi eram atât de emoționați, chiar înlăcrimați, că nu ne-a mai rămas voce să ne bucurăm. Dar publicul civilizat și elegant ce era format din însiși concurenții noștri, a fost extraordinar. Le mulțumim și îi felicităm! Mulțumiri le aducem deasemenea lui Alex și Moni Toderaș și lui George Cionca fără de care atmosfera și susținearea noastră nu ar fi fost aceeași.

Duminică, am vizitat deasemenea câteva atracții turistice, dintre care amintim Castelul, după care am petrecut un timp la frumoasele tarabe cu bunătăți din centrul orașului. Am cântat în fața ceasului astronomic, unde s-a adunat o mulțime de oameni ce nu ne-au mai lăsat să plecăm. Atât de civilizați au fost oamenii încât am uitat cât de frig este. A fost prezentă pentru câteva clipe și o pereche de miri căreia i-am cântat un marș nupțial. Am luat câte ceva și pentru cei de acasă după care, bucuroși, și totuși triști, am pornit spre casă.
Suntem convinși că această experință atât de înălțătoare pentru noi, contribuie la formarea noastră interioră a fiecăruia, dar mai ales la întărirea principiului pe care îl urmăm, că tot ceea ce se realizează în echipă după un bun plan, duce la reușită!
Îi mulțumim prietenului nostru Dacian Palladi pentru sugestiile date și binențeles urmate, înainte de plecare, ce au contribuit din plin la succesul nostru!
Vă mulțumim vouă, celor care ne-ați susținut până acum și de acum, celor ce s-au implicat financiar, sponsorilor noștri prezenți la secțiunea parteneri și sponsori a site-ului, părinților acestor copii și tineri minunați, și mai ales celor care ne doresc binele!