Ultimele păreri

Iosif
LA MULTI ANI PENTRU CEI 10 ANI DE LA INFIINTARE! SUCCESE SI SARBATORI FERICITE!

Laura
Fiat Lux un cor extraordinar. Va felicit pt tot ce faceti si sper sa nu va suparati daca am sa fac o...[mai mult]


Ultimele activităţi

10 ani
Plini de emoţii, în ziua de Crăciun, am păşit cu zâmbetele la...[mai mult]

Moment muzical Nissan
În prezenţa a circa 200 de prieteni şi parteneri, Auto Bara, unul din...[mai mult]


Parteneri
Parteneri media

ovidan.ro

muzicadevest.ro

radiotransilvania.ro

radiomaria.ro

Colaboratori

euromaidec.ro

Sponsori

elitmusic.ro

hotelimpero.eu

calipso-oradea.ro

sao-team.ro

avoncosmetics.ro

S.C. DOREX A&J S.R.L.

Romwood S.A.

Corul „Fiat Lux” în pregătire pentru concursul de la Praga

23-11-2010

Sunt unii oameni care se nasc binecuvântaţi cu darul frumosului, iar frumuseţea are ceva supranatural în el. Trebuie să fie aşa, pentru că altfel talentele s-ar ofili şi s-ar pierde şi niciodată ceea ce numim azi arte frumoase nu ar mai exista. O mână de tineri entuziaşti, frumoşi şi talentaţi din Oradea pun suflet şi... cântă, aşa cum orice om şi-ar dori să poată şi el să cânte măcar o dată în viaţă. Şi pentru că sunt talentaţi, iar vestea despre ei a străbătut demult marginile oraşului, corul Fiat Lux al Liceului Greco-Catolic din Oradea va participa la sfârşitul acestei luni la un festival internaţional de muzică în Praga.

Competiţia la care s-au înscris membrii corului Fiat Lux este una dură, cu vreo 40 de coruri din întreaga lume se vor întrece în perioada 26-29 noiembrie. „Pentru noi este prima participare la acest festival-concurs, iar emoţiile sunt pe măsură. Ne-am pregătit temeinic şi dorim să facem cunoscut patrimoniul cultural-coral specific sărbătorii Crăciunului din ţara noastră, ne-a declarat Antonia Nica, liderul şi dirijorul corului.
În prima zi a festivalului coriştii vor susţine un concert cu un repertoriu dinainte pregătit, apoi în a doua zi vor intra în competiţia propriu-zisă când vor concerta timp de 15-16 minute cu piese care trebuie să se înscrie într-un anumit tipar: să fie cinci piese din care una neapărat scrisă de un compozitor contemporan, iar alta să prezinte specificul naţional, restul fiind la alegere. Acest lucru rezidă din chiar specificul competiţiei pragheze, festivalul fiind impresariat de o agenţie de spectacole care a dedicat manifestarea unui compozitor ceh modern.
International Festival of Advent and Christmans Music with Petr Eben Prize 2010 este unul exclusivist şi prin natura premiilor şi înscrierilor. Astfel, cele mai merituoase coruri vor fi recompensate cu distincţii, precum corul de bronz, de aur şi argint la fiecare categorie a festivalului. Pentru a ajunge pe scena festivalului, Fiat Lux a trebuit să adune 5.355 de euro, bani obţinuţi din sponsorizări şi donaţii din partea oamenilor cu suflet mare şi darnici.
Denisa Moşincat, Ovidiu Lazăr, Inez Haşaş şi Andreea Comşa sunt câţiva dintre membrii corului care au fost alături de cea care-i pregăteşte, profesoara Antonia Nica, pentru a le transmite bihorenilor aventura care îi aşteaptă. Deşi se declară emoţionaţi, cu o singură excepţie - Ovidiu Lazăr, care nu are emoţii nici cât negru sub unghie - coriştii de la Liceul Greco-Catolic spun că vor da tot ce pot ei pentru a se prezenta onorabil. Dacă vor veni cu premii cu atât mai bine, dar sunt conştienţi că toţi cei prezenţi la festival sunt bine pregătiţi şi dornici de a câştiga.

Articol preluat de pe crisana.ro

Corul de cameră „Fiat Lux” din Oradea va participa la cea de a douăzecea ediţie a festivalului-concurs „International Festival of Advent and Christmas Music „Petr Eben Prize”. Evenimentul se va desfăşura în perioada 26-29 noiembrie, la Praga.

Orădenii vor concura cu alte 40 de coruri din diferite ţări. Competiţia se va desfăşura pe mai multe secţiuni: cor de cameră (până la 24 de membri), coruri mari (mixte sau de voci egale) şi coruri de copii. „Festivalul se va desfăşura pe parcursul a două zile. În prima zi vom avea de susţinut un concert, iar în a doua zi vom participa la competiţia propriu-zisă. Vom face cunoscut patrimoniul cultural coral specific sărbătorii Crăciunului din ţara noastră”, a declarat Antonia Nica, dirijoarea corului „Fiat Lux”.

Pentru acest concurs, tinerii au depus o muncă enormă. Cele câteva sute de ore de cântat îi determină să spere că vor reveni acasă cu marele premiu al festivalului.

Corul „Fiat Lux” este alcătuit din 23 de membri, copii şi tineri, majoritatea elevi la Liceul Teologic Greco-Catolic. Membrii corului sunt organizaţi pe patru voci: sopran, alto, tenor, bas.
De la înfiinţarea lui, din anul 2005 şi până în prezent, corul „Fiat Lux” a avut numeroase participări la concerte şi evenimente organizate de biserici, instituţii etc., precum şi la numeroase festivaluri în ţară şi în străinătate: SAMFEST 2009, Festival de Muzică Sacră „Francisc Hubic 2010”. În 2009, corul „Fiat Lux” a cântat în mai multe biserici din Roma, dar şi în piaţa San Pietro, în prezenţa Papei Benedict al XVI-lea. Tot în 2008, „Fiat Lux” a obţinut locul al II-lea la faza naţională a Concursului Naţional de Muzică organizat de Ministerul Educaţiei la Vaslui.

Articol preluat de pe bihon.ro