Ultimele păreri

Iosif
LA MULTI ANI PENTRU CEI 10 ANI DE LA INFIINTARE! SUCCESE SI SARBATORI FERICITE!

Laura
Fiat Lux un cor extraordinar. Va felicit pt tot ce faceti si sper sa nu va suparati daca am sa fac o...[mai mult]


Ultimele activităţi

10 ani
Plini de emoţii, în ziua de Crăciun, am păşit cu zâmbetele la...[mai mult]

Moment muzical Nissan
În prezenţa a circa 200 de prieteni şi parteneri, Auto Bara, unul din...[mai mult]


Parteneri
Parteneri media

ovidan.ro

muzicadevest.ro

radiotransilvania.ro

radiomaria.ro

Colaboratori

euromaidec.ro

Sponsori

elitmusic.ro

hotelimpero.eu

calipso-oradea.ro

sao-team.ro

avoncosmetics.ro

S.C. DOREX A&J S.R.L.

Romwood S.A.

Sfinţirea bisericii greco-catolice „Sfânta Treime”

15-06-2008

Consacrarea, sfinţirea de către episcopul eparhiei a unei biserici, este întotdeauna un eveniment deosebit.

Consacrarea, sfinţirea de către episcopul eparhiei a unei biserici, este întotdeauna un eveniment deosebit, dar consacrarea bisericii greco-catolice „Sfânta Treime” din cartierul Nufărul, Oradea, a fost cu mult mai mult decât un simplu eveniment.

Marea sărbătoare a Rusaliilor a însemnat pentru toţi cei prezenţi o adevărată revărsare de har, de lumină şi nespusă bucurie. A fost darul lui Dumnezeu, primit cu inima deschisă de sute şi sute de credincioşi. Dumnezeu dăruieşte, dar oamenii sunt cei care fac posibil darul.
Evenimentele din decembrie 1989 din România au adus libertate creştinilor greco-catolici. Proaspăt ieşită din catacombele comunismului, Biserica Greco-Catolică a început să se reorganizeze.

În anul 1996, februarie 28, „entuziaştii de după revoluţie”, au reuşit să înfiinţeze în cartierul Nufărul din Oradea, o nouă parohie greco-catolică, pentru care, episcopul de atunci, P.S.S. Vasile Hossu, şi-a dat cu bucurie acordul.

În iunie 1999, P.S.S. Virgil Bercea, îl numeşte pe părintele Mircea Nica pentru a construi o biserică pentru credincioşii parohiei. Proiectul noii biserici este o concepţie originală a unor proiectanţi din Oradea, după un model de biserică de lemn. După obţinerea aprobărilor legale, în octombrie 26 al aceluiaşi an, P.S.S. Virgil a binecuvântat locul unde s-a construit actuala biserică. Tot ceea ce s-a ridicat a fost realizat în regie proprie, la aceasta contribuind câţiva muncitori şi oameni deosebiţi. Atunci nu s-a lucrat în nici o zi de sărbătoare.

În seara de Ajun a Crăciunului din anul 2002 au răsunat pentru prima dată în biserică, colindele. La ora 18 a aceleiaşi zile, în biserică s-a celebrat prima liturghie pentru credincioşii greco-catolici, împreună cu preotul constructor. De atunci, zilnic, în biserică s-a oficiat Sfânta Liturghie alături de alte celebrări ce fac parte din tradiţia bisericii noastre.

Primăvara acestui an a adus reluarea lucrărilor de finalizare a construcţiei bisericii, cu sprijinul episcopului Virgil, episcopul locului. În lucrări s-au angrenat şi membrii consiliului parohial precum şi darnicii credincioşi.

Un dar mult aşteptat este această consacrare de către Preasfinţitul Virgil, acompaniat de un impresionant sobor de preoţi, în prezenţa oficialităţilor, după ce biserica a fost complet rezugrăvită şi dotată cu ceea ce-i lipsea, un minunat iconostas şi ultimele detalii necesare unui astfel de eveniment.

Desfăşurarea exemplară a evenimentului, datorată părintelui Nica şi bineînţeles comitetului de organizare, enoriaşi entuziaşti, care au sărit ca unul în sprijinirea acestei consacrări mult aşteptate cu tot ce le stătea în putinţă, a transformat momentele în binecuvântată sărbătoare. O sărbătoare pe care fiecare credincios participant a perceput-o ca pe un dar al său, special. Parcă pentru prima dată participam, asistaţi de explicaţiile preoţilor, la descoperirea semnificaţiilor gesturilor rituale de sfinţire exterioară şi interioară. Curăţirea mesei sfinte a altarului cu apă şi săpun, curăţirea materială, apoi cu apă sfinţită şi apă de trandafiri, simbol al bunei miresme spirituale, şi în final mirungerea, sfinţirea propriuzisă, apoi acoperirea cu cele trei veşminte, depunerea moaştelor Sfântului Ilarie şi a hrisovului în interiorul altarului. Toate momentele ne-au fost prezentate firesc, în lina desfăşurare a Sfintei Liturghii atât de frumos susţinută de replicile corului de cameră „Fiat Lux”, şi de studenţii seminarişti avându-i ca dirijori pe Antonia Nica, respectiv Radu Mureşan.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântatul moment al trecerii, al închinării personale prin Sfântul Altar. Acele îndelungi momente când sutele de credincioşi îşi purtau fiinţa spre primenire spirituală în acel spaţiu sacru, în linişte reculeasă, copiii corului de cameră „Fiat Lux”, conduşi măiestru de Antonia Nica, şi-au unit glasurile îngereşti cu glasul inimilor noastre umplându-le de emoţie şi har. A fost, ca de nenumărate alte dăţi, în sfintele zile de Duminică, în această biserică plină de credincioşi, încununarea Sfintei Liturghii prin cântec de slavă, de mulţumire către Tatăl Ceresc dăruit de cei ce au primit bogat darul Său, în cazul acesta de o familie în întregime talentată, cea a părintelui Mircea Nica, care iată a adunat în jurul său o familie mare-mare, o întreagă biserică vie.

A fost o onoare pentru comunitatea bisericii prezenţa autorităţilor locale reprezentată de primarul în exerciţiu Mihai Groza, a preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor Radu Ţârle, a preşedintelui PNL Cornel Popa, precum şi a unor importanţi oameni de cultură ai judeţului nostru.
Fiecare sărbătoare are şi momentul său de taifas, de agapă, moment în care Preasfinţia Sa Virgil a rămas cu drag alături de credincioşi. În acest caz, momentul a fost şi el bine pregătit, ca pentru oaspeţi mulţi şi dragi, bogat în bucate şi cântec vesel din aceleaşi glasuri măiestre de copii, pentru a trăi pe deplin bucuria, împreună.