Ultimele păreri

Iosif
LA MULTI ANI PENTRU CEI 10 ANI DE LA INFIINTARE! SUCCESE SI SARBATORI FERICITE!

Laura
Fiat Lux un cor extraordinar. Va felicit pt tot ce faceti si sper sa nu va suparati daca am sa fac o...[mai mult]


Ultimele activităţi

10 ani
Plini de emoţii, în ziua de Crăciun, am păşit cu zâmbetele la...[mai mult]

Moment muzical Nissan
În prezenţa a circa 200 de prieteni şi parteneri, Auto Bara, unul din...[mai mult]


Parteneri
Parteneri media

ovidan.ro

muzicadevest.ro

radiotransilvania.ro

radiomaria.ro

Colaboratori

euromaidec.ro

Sponsori

elitmusic.ro

hotelimpero.eu

calipso-oradea.ro

sao-team.ro

avoncosmetics.ro

S.C. DOREX A&J S.R.L.

Romwood S.A.

Vizita protopopilor din Episcopia Greco-Catolică de Prešov Slovacia

15-03-2010

În perioada 15-17 martie 2010 a avut loc vizita protopopilor din Episcopia Greco-Catolică de Prešov (Slovacia) la Oradea, în cadrul unui schimb de experienţă cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea. Vizita a început în data de 15 martie cu o rugăciune în capela seminarului şi a continuat cu o prezentare a Episcopiei de Oradea. A luat apoi cuvântul domnul deputat Adrian Merca, preşedintele comunităţii slovace din România.
În seara aceleiaţi zile a urmat un concert susţinut de către Corul lAnnunciazione, dirijat de prof. Radu Mureşan şi Corul de cameră Fiat Lux, dirijat de prof. Antonia Nica. Piesele interpretate au fost de factură religioasă dar şi muzică cultă şi inspirată din folclor.

Ziua a doua a vizitei a început cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, la care a participat şi PS Virgil Bercea. Corul Liceului Greco Catolic s-a ridicat la înălţimea evenimentului. Oaspeţii au vizitat cripta catedralei şi Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea. Programul a continuat cu o vizită în protopopiatul de Marghita, o vizită la Liceul Slovac din Budoi. Traseul a continuat cu vizitarea parohiilor din Zalău, Şimleu-Silvaniei, Şinteu şi Aleşd.

Ultima zi a vizitei a debutat cu celebrarea Sfintei Liturghii la Seminarul Greco-Catolic şi o vizită la parohia din Haieu – Băile 1 Mai. La finalul întâlnirii a avut loc o întâlnire în Aula Magna a Facultăţii de Teologie Greco-Catolică în care au fost discutate diferite aspecte ce ţin de activitatea celor două episcopii, de Oradea şi Prešov.

Prezent alături de protopopi pe parcursul vizitei, Preasfinţitul Virgil a declarat: „Am dorit ca protopopii de la Prešov, împreună cu ai noştri, să stea puţin împreună, să se cunoască, să se roage, să-şi împărtăşească unii altora bucuriile şi necazurile, împlinirile şi neîmplinirile. Pe parcursul vizitei protopopii slovaci au încercat să ia pulsul parohiilor greco-catolice de la noi şi să ia contact cu cei care trăiesc în comunităţile slovace de la Budoi şi Făget”.

Invitaţia adresată de episcopia de Oradea protopopilor din Prešov nu a fost întâmplătoare, după cum a menţionat Preasfinţia Sa: „I-am invitat sa vina tocmai pe cei din Prešov pentru că în mod cu totul special, lângă Prešov este înmormântat Gheorghe Şincai. De aceea sunt legături din astea de suflet, care ne ajută, pe de o parte, să ne aducem aminte de cei care ne-au fost înaintaşi şi, de cealaltă parte, să transmitem tinerilor aceste valori care sunt perene”.

În luna mai, protopopii Episcopiei de Oradea sunt invitaţi ca, la rândul lor, să viziteze Slovacia.


Articol preluat de pe www.egco.ro