Ultimele păreri

Iosif
LA MULTI ANI PENTRU CEI 10 ANI DE LA INFIINTARE! SUCCESE SI SARBATORI FERICITE!

Laura
Fiat Lux un cor extraordinar. Va felicit pt tot ce faceti si sper sa nu va suparati daca am sa fac o...[mai mult]


Ultimele activităţi

10 ani
Plini de emoții, în ziua de Crăciun, am pășit cu zâmbetele la...[mai mult]

Moment muzical Nissan
În prezența a circa 200 de prieteni și parteneri, Auto Bara, unul din...[mai mult]


Parteneri
Parteneri media

ovidan.ro

muzicadevest.ro

radiotransilvania.ro

radiomaria.ro

Colaboratori

euromaidec.ro

Sponsori

elitmusic.ro

hotelimpero.eu

calipso-oradea.ro

sao-team.ro

avoncosmetics.ro

S.C. DOREX A&J S.R.L.

Romwood S.A.

Eminescu a fost comemorat şi la Oradea

15-06-2013

Direcția Județeană pentru Cultură Bihor a recidivat. Sâmbătă seară, la statuia Luceafărului poeziei românești, instituția condusă de Lucian Silaghi a adus în fața câtorva zeci de orădeni un spectacol omagial foarte inventiv.
După etalarea stradală a poeziei "De-aș avea", acțiunea însemnând atribuirea fiecărei litere și fiecărui semn de punctuație din debutul eminescian în "Familia" lui Iosif Vulcan câte unui elev din mai multe școli ale municipiului, de data asta, organizatorii s-au gândit să iasă din tipare printr-o altă metodă. În premieră (cel puțin orădeană), mai multe pozeii ale poetului national au fost recitate în diverse limbi, printre care și câteva cu adevărat ieșite din comun. Mai ales dacă e să "împerechem" versurile lui Mihai Eminescu cu aceste limbi, cum ar fi esperanto, slovacă, spaniolă dau chineza.

Spectacolul pus în scenă de Sânziana Neșiu și de actorul Eugen Èšugulea a beneficiat de participarea deosebită a Corului Fiat Lux, care a readus în atenție frumusețea versurilor eminesciene chiar și în variantă muzicală (ex.: "Sara pe deal"). De asemenea, pentru acest moment de comemorare (n.b.: 124 de ani de la moartea poetului) au venit la Oradea un grup de păstrători de tradiție și de cultură românească din Maramureșul istoric și din Basarabia.
Vremea bună a ajutat buna derulare a evenimentului de sâmbătă, la el luând parte, printre alții, directorul Cancelariei prefectului județului Bihor, Claudia Timofte și viceprimarul orădean Ovidiu Mureșan. Acțiunea din 15 iunie a fost sprijinită de Teatrul Regina Maria, de Colegiul Național Iosif Vulcan, de Revista Familia și de Muzeul Èšării Crișurilor.

Alte informaţii şi imagini puteţi urmări aici