Ultimele păreri

Iosif
LA MULTI ANI PENTRU CEI 10 ANI DE LA INFIINTARE! SUCCESE SI SARBATORI FERICITE!

Laura
Fiat Lux un cor extraordinar. Va felicit pt tot ce faceti si sper sa nu va suparati daca am sa fac o...[mai mult]


Ultimele activităţi

10 ani
Plini de emoții, în ziua de Crăciun, am pășit cu zâmbetele la...[mai mult]

Moment muzical Nissan
În prezența a circa 200 de prieteni și parteneri, Auto Bara, unul din...[mai mult]


Parteneri
Parteneri media

ovidan.ro

muzicadevest.ro

radiotransilvania.ro

radiomaria.ro

Colaboratori

euromaidec.ro

Sponsori

elitmusic.ro

hotelimpero.eu

calipso-oradea.ro

sao-team.ro

avoncosmetics.ro

S.C. DOREX A&J S.R.L.

Romwood S.A.

O seară de excepţie alături de naistul Gheorghe Zamfir

03-10-2013

Maestrul naiului pe scena orădeană - 58 de ani în slujba artei

O excepţională prezenţă pe scena orădeană s-a dovedit a fi maestrul naiului Gheorghe Zamfir, care a umplut de încântare şi bucurie inimile orădenilor. Un spectacol de înaltă ţinută a fost susţinut, miercuri seara, în sala Teatrului Regina Maria, în deschidere evoluând corul orădean Fiat Lux, condus de Antonia Nica.

Gheorghe Zamfir a reuşit, după ce a evoluat pe cele mai cunoscute scene de spectacole din întreaga lume, să popsească şi în oraşul de pe Crişul Repede pentru a încânta melomanii orădeni care au umplut până la refuz sala Teatrului Regina Maria. În deschidere, spectatorii au asistat la un alt concert de excepţie susţinut de către renumitul cor orădean Fiat Lux. Tinerii au avut o prezenţă scenică remarcabilă, reuşind să stârnească aplauze binemeritate din partea orădenilor.

Gazda evenimentului, profesoara de canto Dana Oprescu, a amintit faptul că naistul Gheorghe Zamfir a vândut în America mai multe discuri decât Elvis Presly. Zamfir a fost acompaniat de cei patru membri ai tarafului său, care au cântat la ţambal, vioară, acordeon şi contrabas. Spre deliciul publicului, Gheorghe Zamfir a interpretat melodii celebre din repertoriul universal. Însă, cele mai apreciate cântece au fost cele româneşti, cu multă încărcătură patriotică. În puţinele cuvinte adresate publicului, Zamfir a atras atenţia asupra pericolului exercitat atât din exterior, cât şi interior asupra poporului român. În 58 de ani de carieră, n-am ştiut altceva decât patrie şi popor. Acum, trăim o tragedie şi poate suntem inconştienţi. Poporul dispare de la o zi la alta. Peste 10 milioane de români locuiesc în străinătate, iar în ţară au venit alte neamuri, români mai sunt cam 6 milioane şi jumătate. Rămâne la latitudinea noastră dacă păstrăm cetăţile străbunilor. Şi multe nedreptăţi sunt... Acum vor să ne vândă şi aurul sau mai degrabă să ni-l fure. De 2.000 de ani se fură încontinuu aur, de la Traian încoace. Cred că ne-a ajuns cuţitul la os şi că dacă dăm la alţii ceea ce ne-a dat Dumnezeu şi-i lăsăm să ne fure aurul, până la urmă, acesta nu ne va ierta. Şi nu e bine să-l mâniem pe Domnul, a precizat Ghoerghe Zamfir.

articol preluat de pe www.crisana.ro


După o introducere perfectă realizată de corul orădean Fiat Lux, ce a impresionat asistenţa în cele 15 minute de act artistic, Gheorghe Zamfir i-a purtat pe orădenii prezenţi miercuri seara la Teatrul de Stat într-o călătorie din care, parcă, nimeni nu ar fi vrut să se întoarcă. Naiul magic al maestrului a suspinat, a plâns, a râs şi chiar a strigat pentru spălarea şi salvarea neamului. Gazda evenimentului, profesoara de canto Dana Oprescu l-a prezentat pe Zamfir ca având "mai multe discuri vândute în America decât Elvis Presley", cu peste 20 de milioane de asemenea unităţi vândute.

Zamfir a ţinut să-şi asigure audienţa că în 50 de ani petrecuţi pe scenă nu a "ştiut altceva decât patrie şi popor". Maestrul naiului ne-a încântat pe toţi cu celebra piesă "The Lonely Shepherd", cu "Ciocârlia", cu melodii pline de viaţă, preluate din folclorul românesc dar şi cu acorduri arhicunoscute, precum coloana sonoră a filmului "Titanic".
"Ne-a ajuns cuţitul la os"

Ajungând la "Ciocârlia", maestrul s-a rugat ca nu cumva neamul românesc să trăiască blestemul tinerei fecioare, transformată de mama sa în ciocârlie. "Cred că ne-a ajuns cuţitul la os. Dacă dăm la alţii ceea ce ne-a dat Dumnezeu şi-i lăsăm să ne fure aurul, până la urmă acesta nu ne va ierta. Şi nu e bine să-l mâniem pe Domnul. Să facem o rugăciune pentru spălarea neamului", le-a transmis mastrul Zamfir orădenilor, semn că empatizează cu românii care cer stoparea proiectului cianuristic de la Roşia Montană. De altfel, planurile de exploatare a aurului de către compania străină sunt văzute de Gheorghe Zamfir ca "o mare nedreptate ce se face neamului". "Acum vor să ne vândă şi aurul sau mai degrabă să ni-l fure. De 2.000 de ani se fură încontinuu aur. De la Traian încoace, care a fost un borfaş, un criminal, un homosexual", a clamat artistul de pe scena Teatrului orădean.

"Trăim o tragedie şi poate suntem inconştienţi. Poporul dispare de la o zi la alta. Peste 10 milioane de români locuiesc în străinătate, iar în ţară au venit alte neamuri, români mai sunt cam 6-7 milioane", a ţinut să ne mai transmită maestrul o temere de-a sa, făcut aluzii inclusiv la înmulţirea populaţiei de etnie rromă, concomitent cu scăderea demografică a românilor.

Publicul orădean a ţinut să-şi exprime admiraţia pentru geniul artistic al maestrului care, acompaniat de taraful său, a arătat că suflul său artistic a rămas la fel de viu. Aplauzele au obligat la un bis, iar finalul i-a găsit pe spectatori în picioare, aplaudând ritmat virtuozitatea la care tocmai asistaseră.

articol preluat de pe www.bihon.ro